Verižne kompenzacije so finančni inštrument, s pomočjo katerega lahko podjetja odprodajajo svoje zapadle ali nezapadle terjatve, poplačajo svoje obveznosti s popustom ali pa pobotajo svoje obveznosti in terjatve. Verižne kompenzacije so uspešno delujoč mehanizem predvsem v državah, ki se soočajo s problemi plačilne discipline, med katere sodi tudi Slovenija.

Vsaka verižna kompenzacija, ki jo izvajamo v podjetju APL ima t. i. odstopnika oz. prodajalca terjatve ter plačnika obveznosti. V kolikor v kompenzaciji sodelujeta več kot dve podjetji, pa vsebuje tudi t. i. vmesni člen oziroma podjetja, ki povezujejo odstopnika in plačnika ter v kompenzaciji pobotajo obveznost in terjatev.

Z verižno kompenzacijo lahko podjetja na enostaven način pridejo do likvidnostnih sredstev, saj nismo omejeni le na izterjavo oz. zapiranje našega dolžnika, ampak lahko za poplačilo naše terjatve uporabimo tudi kupce našega dolžnika ali kupce od kupcev dolžnika. Dolžina verige podjetij ni omejena, pomembno je samo, da se vsa podjetja v verigi strinjajo z vlogo, ki jo imajo v kompenzaciji.

Vsaka kompenzacija mora poleg podjetij vsebovati tudi znesek kompenzacije in valuto oz. datum zaključka kompenzacije. Znesek kompenzacije nam pove, v kakšni višini se bodo zapirale terjatve in obveznosti v verigi, valuta kompenzacije pa nam pove, na kateri datum je potrebno knjižiti zapiranje terjatev oz. obveznosti v kompenzaciji.
 

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

  Nazaj na ostale storitve

Želite v 24h pretvoriti vaše terjatve v denar?

POKLIČITE NAS

05 93 75 100
eKnjiga - 10 Korakov do boljše likvidnosti

NE SPREGLEJTE

Brezplačna brošura 10 korakov do boljše likvidnosti

    Druge storitve, ki bi vas utegnile zanimati